“Jos et osaa selittää asiaa mummollesi/kuusivuotiaalle, et ymmärrä sitä itse”.
Aloitin itsepuolustusharrastuksen 00-luvun alkupuolella ja palasin sen pariin yliopisto-opintojen loppupuolella. Joitain vuosia sitten kävin harrastamani lajin ohjaajakoulutuksen ja olen ohjannut harjoituksia vaihtelevalla aktiivisuudella sen jälkeen.
Kuten hyvään fyysiseen harrastukseen kuuluu, treenien sisältö on pääasiassa käden taitoja. Käsitteelliset asiat kuten erilaiset väkivallan muodot, hyvät periaatteet riskienhallinnasta ym. ovat sivuroolissa ja ohjaajasta riippuu missä määrin sitä puolta korostetaan.
Itsepuolustuksen voi määritellä suppeasti taidoksi väkivaltatilanteesta mahdollisimman ehjin nahoin selviämiseksi. Suppeasti määritetty itsepuolustus ei yksin riitä turvassa elämiseen. Sen tueksi tarvitaan toinen käsite, jota kutsun itsesuojeluksi, joka on oppi väkivaltatilanteisiin joutumisen välttämiseksi. Neuvokas selviää tilanteista, joihin viisas ei koskaan joutuisi. Eri itsepuolustuslajit eroavat erityisesti itsepuolustustekniikoiden osalta, kun taas itsesuojelun periaatteet eivät ole lajikohtaisia. Toisaalta itsesuojelu on hyvin paikkasidonnaista: eri maissa on erilainen hätävarjelulainsäädäntö ja eri alueilla erilaiset turvallisuustilanteet.
Aion käsitellä tässä blogissa itsepuolustusta ja itsesuojelua yhtenä isona kokonaisuutena. Usein itsepuolustus mielletäänkin kaikiksi toimiksi, jotka lisäävät yksilön turvallisuutta tietynlaisia uhkia vastaan. En aio rajoittaa teemaa liian tarkasti, esimerkiksi fyysiseen väkivaltaan tai sen uhkaan. Kaikki, mikä edesauttaa rauhallisen ja onnellisen elämän elämistä kuuluu blogin skooppiin.
Osa materiaalista tulee olemaan selkeästi suunnattu oppilaille oheislukemistoksi tai harjoituksien yhteydessä annettavaksi viittaukseksi. Mikäli mahdollista, pyrin kuitenkin pitämään sisällön mahdollisimman yleistajuisena, jotta myös Hilkka-mummo ja Ville 6v voivat seurata asiaa. Turvallisuus on kaikille yleinen perusintressi, joka ei katso ikää, fyysistä suorituskykyä tai lajitaustaa.
Minulla on useampia tavoitteita blogin suhteen. Kirjoittamalla asioista saan jäsenneltyä ajatuksiani ja saan palautetta, missä minun pitää täsmentää ajatteluani ja ymmärrystäni. Muissa harrastuksissani olen saanut palautetta selvän, ymmärrettävän viestinän tarpeesta. Säännöllinen kirjoittaminen varmasti edesauttaa tämän taidon kehittämistä.
Haluan tällä blogilla tuoda järkevää, luettavaa suomenkielistä ja Suomen olosuhteisiin painottuvaa sisältöä henkilöturvallisuuteen liittyen. Blogin nimi tulee edustamani lajin kehittäjän Imi Lichtenfeldin sanoista: ”jotta voisit kulkea rauhassa”.
Leave a Reply